Stomiguider – praktisk handledning

För dig med transversostomi

I över 30 år har vi på Axotan erbjudit svenskar som lever med stomi moderna och hudvänliga stomiprodukter för ett tryggt och aktivt liv. Denna guide är framtagen eftersom vi, utöver att erbjuda produkter som gör skillnad, lägger stor vikt vid att finnas här med råd, hjälp och information.

leva med stomi

Vad är en transversostomi?

En kolostomi kan även skapas som en tillfällig åtgärd för att låta endel av tarmen vila och läka. Då görs ofta en loopkolostomi som har tvåöppningar (tarmen lyfts ut genombukväggen och öppnas men delasinte), det kommer bara avföring från den ena öppningen och den andra öppningen leder ner till den avstängda delen av tarmen. En tillfällig kolostomi anläggs oftast på den delen av tjocktarmen som heter transversum (den tvärgående tjocktarmen). Därför kallas oftast en sådan stomi för transversostomi.

Att anlägga en transversostomi kan bli resultatet vid en akut/eller planerad operation, om man finner/har en förträngning eller att det gått hål på tarmen av någon orsak (pga cancer eller inflammation), då oftast på den vänstra delen av tjocktarmen(den nedåtgående som sedan övergåri den S-formade delen och sedan till ändtarm och anus). Stomin anläggs för att leda ut avföringen innan den sjuka delen av tarmen. En hopkoppling av tarmen kan ibland göras vid en senare tidpunkt.

Denna typ av stomi kan ibland vara stor då den består av två öppningar och kan också någon gång vara förankrad med en stav för att hålla den uppe, denna tas bort under de förstadagarna efter operation. Placeringen blir oftast ovanför naveln strax under revbensbågen, oftast på höger sida men kan också placeras på vä sida.

Den avföring som kommer från en transversostomi är oftast gasrik och kan variera från tunnflytande till halvfast. Den innehåller mycket enzymer och kan därför vara hudirriterande. Man kan inte med viljan styra när tarmen ska tömma sig och man behöver därför alltid ha en påse som samlar upp avföringen. Det finns olika typer av stomi påsar/bandage, de kan vara antingen slutna(man byter hela påsen varje gång) eller tömbara som har en öppning där man kan tömma ut avföringen flera ggr per dygn men enbart byta påsen en gång. Det är avföringens konsistens som avgör vilken påse som är mest lämplig. Vårdpersonalen hjälper dig att välja vad som är bäst för just dig. Oftast harman alltid en tömbar påse när man är nyopererad. Alla påsar har ett filter där gaser kan gå ut utan att det luktar!

Du kommer sedan att ha kontakt med stomimottagningen på ditt sjukhus, dekan stödja och hjälpa dig att hitta enpåse som är rätt för dig och passar din hud och dina behov. Man får ofta prova sig fram innan man hittar en påse som passar just dig!

Avföringen från en transversostomi kan vara mer tunnflytande och gasrik än vad den var innan du blev opererad, det beror på att avföringen nu bara hunnit passera ca halva din tjocktarm. Men du behöver oftast inte tänka på något speciellt vad det gäller din kosthållning i jämfört med tidigare när du väl har hämtat dig efter operationen. Oftast får man börja äta och dricka nästan direkt och tarmen kommer oftast igång inom några dagar.

Det finns däremot några generella regler man kan tänka på:

  • Tugga med stängd mun och försök undvika att svälja ned luft (kan orsaka gaser).
  • Ät gärna mindre måltider istället för få och stora måltider.
  • Försök äta på regelbundna tider varje dag.
  • Försök äta allsidigt och varierat.
  • Salta extra på maten (för att kompensera saltförluster via stomin).

Vad som i övrigt händer före och efter operation och Livet med stomi samt vad du ska tänka på överensstämmer väl med det som händer om du hade haft en stomi på en annan plats på tjocktarmen så du kan mycket väl läsa om detta i broschyren
– Praktisk handledning för dig med kolostomi!