Välj ditt stomibandage

Valet av stomibandage är viktigt och det är därför bra att som nyopererad undersöka och förstå de olika alternativ som finns. Stomibandage i Sverige regleras av TLV (Tand – läkemedelsförmånsverket) samt distribueras av de olika apotekskedjorna med undantag i Västra Götaland där stomiprodukter är upphandlade och därför har andra regler.

Godkända stomiprodukter erbjuds och provas oftast ut av din Stomimottagning och kostnaden är begränsad till 2 850 kronor under en tolvmånadersperiod och läkemedel och förskrivningsbara stomiartiklar går under samma högkostnadsskydd.

Låt oss titta närmre på olika stomibandage och dess användning, det finns två olika huvudtyper av stomibandage, 1-dels och 2-dels bandage:

1-dels: Här är allt i en del och hudskyddsplattan är en del av påsen. Den är enkel att applicera, mer följsam och ligger plattare mot huden än tvådelsbandaget.

2-dels: Hudskyddsplattan och påsen är två separata delar som fäster mot varandra med en koppling. Du kan därmed byta påsen utan att ta bort hudskyddsplatta vilket kan vara bra om du vill anpassa påsen efter din aktivitet.

Stomibandagen har olika egenskaper och utlopp, som tömbara och slutna påsar samt påsar för urin. Bandagens plattor har olika egenskaper och varje företag har sin unika sammansättning, t.ex. består Axotans hudskyddsplatta av hydrokolloidmaterial med tillsats av medicinsk Manukahonung för dess hudvänliga egenskaper.

Aurum Plus Tömbar 1-dels stomipåse

Tömbara påsar: Dessa töms när de är ungefär en tredjedel till hälften fyllda. De används om du har lös eller rinnande avföring frekvent under dagen.

Slutna påsar: Dessa är för engångsbruk och byts när de är ungefär en tredjedel till hälften fyllda. De används vid fastare avföring.

Urostomipåsar: Dessa har ett speciellt utlopp som passar för urin och går också att koppla till en extra påse att använda på natten.

Det är olika på sjukhusen i landet vilka stomibandage som används direkt efter operation och vad du därför kommer i kontakt med som nyopererad. De flesta sjukhus använder endelsbandage, det man tänker på är att det ska passa till olika stomityper men fram för allt att sjukvårdspersonalen ska kunna och känna sig säkra på hur bandaget fungerar för att kunna träna och lära ut hur man byter ett stomibandage.

De allra flesta använder en tömbar påse även till dig som har en kolostomi detta då avföringen från början när tarmen kommer igång efter operationen oftast är lös och tunnflytande och att du då ska kunna tömma påsen utan att behöva byta den.

Du får som nyopererad användare/stomibärare lära dig de grundläggande principerna om hur du på ett så korrekt och så enkelt sätt som möjligt byter ditt stomibandage. När du lämnar sjukhuset ska du veta hur du ska göra men helt säker på hanteringen blir du oftast först när du har kunnat byta hemma i lugn och ro ett antal gånger. Även om du av olika anledningar inte kan eller ännu inte kunnat träna att byta ditt bandage själv bör du ändå veta hur du ska göra även om du kanske kommer att få hjälp i början.

Det finns flera olika företag som tillhandahåller stomibandage, bandagens funktion och sortiment är likartade men de har alla sin egen komposition och material. Bandagen ser lite olika ut men fram för allt är de alla olika i egenskaper om hur de fäster på olika hudtyper.

När du har haft möjlighet att hämta dig lite efter operationen och blivit van i hur du byter ett stomibandage är det dags att börja prova ut bandage från olika företag för att hitta det som passar dig bäst. Detta får du oftast möjlighet till när du kommer på återbesök till din stomimottagning men du kan också själv beställa hem gratis varuprover från de olika företagen.

Det är viktigt att prova påsar från olika företag för att hitta det som passar din stomi, avföringskonsistens och hudtyp bäst. Färg och form har också betydelse så prova gärna med olika bandage innan du bestämmer dig. Tänk på att ditt val inte behöver vara för alltid, du kan alltid prova igen och ändra dig till något annat. Det kan hända att dina förutsättningar ändrar sig, exempelvis om du går upp eller ner i vikt eller din avföring ändrar konsistens och att vissa egenskaper på påsen som du tyckte var viktiga i början kanske blir mindre viktiga efter hand som du får mer vana. Detta kan göra att ditt val av bandage påverkas och ändras med tiden.

Om du har problem med din stomi eller din hud runt stomin är det din Stomimottagning som med sin specialistkunskap hjälper dig att prova ut ett bandage som är lämpligt för dig. Det viktigaste är att stomibandaget sitter säkert och fungerar bra för dig så att du kan fortsätta leva ditt liv fullt ut på det sätt du önskar.

Artikel Skriven av Eva Bengtsson, Leg.Sjuksköterska/Stomiterapeut, Klinisk Expert Axotan AB

Relaterade inlägg

Lär dig mer! Läs våra andra inlägg om personers livssituationer och våra produkter och hur dessa kan hjälpa dig i din vardag.