En bra påse med bra vidhäftning är egentligen allt som du behöver för att du ska få livet med stomi att fungera, en påse du kan lita på och trivs med. Det finns dock tillfällen och orsaker när du som stomibärare kan behöva använda stomitillbehör. Vi tänkte att det skulle vara en bra idé att dela med oss av lite information av några av de vanligaste stomitillbehören som används.
Hudskyddande produkter
Det finns både olika krämer och våtservetter för att skydda huden runt stomin. Våtservetter består oftast av silikonprodukter som lägger sig som ett skyddande skikt på huden. Detta kan vara till stor hjälp för att skydda huden från irriterande ämnen som t.ex. det frätande tarminnehållet om du har problem med läckage. Det kan också vid känslig hud göra att huden bättre klarar det ständiga bytet av stomibandage. Till vänster ser vi WBF från Axotan och Welland.
Tätningsringar
Om du har en stomi där det är problem med läckage, om du har rodnad/irriterad hud eller har ojämn hud runt stomin, fungerar en tätningsring riktigt bra. Tanken är att du sträcker ut den till formen och storleken på din stomi, lägger den runt stomin, ner på den peristomala huden och sedan fäster du din påse ovanpå tätningsringen. Du kan också dela den på hälften och därmed lättare kunna fästa den runt din stomi.
Det hjälper till att läka och skydda den irriterade såriga huden runt stomi och förhindrar eller i varje fall minskar risken för läckage. En tätningsring fungerar bra både som ett förebyggande såväl som ett skyddande tillbehör
Adhesive Remover Spray
Något som är vanligt att använda för många stomibärare är Adhesive remover spray. Detta lösgör påsens platta från huden och gör att du kan ta bort din påse på ett lättare sätt och med mindre obehag.
Ett annat vanligt tillbehör som används är Remover som våtservett för borttagning av påsen samt avlägsnande av häftrester. Servetterna fungerar väldigt likt remover-sprayen genom att den bryter kontakten mellan din påse och din hud.
Ytterförstärkning
Ytterförstärkning även känd som halvmånar eller bananer, tanken bakom dem är att de förstärker och ökar häftytan runt din påse och på din hud.
De är användbara om du har ett peristomalt bråck eller om huden buktar vid stomin och du behöver en extra bredd på häftytan för att säkerställa att din påse sitter säkert. Det är också användbart om du utövar några fysiska aktiviteter, träning eller sporter, det kan ge dig den extra nivån av säkerhet till din påse så att den säkert sitter fast.
Tätningspasta
Pasta (samma material som i plattan och tätningsringen men i form av en pasta) användas om du har en grop eller ett veck som behöver fyllas i och för att jämna ut ojämna hudkonturer runt eller i närheten av din stomi. Det kan fungera för att säkerställa att din påse fästs säkert på ett planare underlag. Används inte så ofta numera då de flesta vid behov av tätning hellre använder tätningsringar.
Stomipuder
Stomipuder är ett specialpuder som används för att absorbera fukt från skadad hud runt en stomi. Detta hjälper till att förbättra vidhäftningen av hudskyddsplattan som används för att fästa stomipåsen. Genom att hålla huden torr och skyddad kan stomipuder bidra till att förebygga hudirritation och andra hudproblem som kan uppstå vid användning av stomibandage.
Superabsorberande medel
Ett annat tillbehör som kan användas i vissa fall, definitivt inte för alla som har stomi, men om du har lös/vattentunn avföring kan du lägga i superabsorbenter i påsen. Du lägger den i din stomipåse och det gör att avföringen i din påse blir till en geléliknande substans. Därför kan du minska ner behovet av att tömma påsen, det gör att avföringen inte skvalpar runt och det gör ditt stomibyte lite mer hanterbart under extrema omständigheter.
Lukteliminerande medel
Det finns flera sätt att hantera och dölja lukt från en stomipåse, både inuti påsen och i omgivningen.
Deoderantdroppar droppas i påsen för att dölja lukt men också för att göra påsens insida mer glatt för att underlätta för avföringen att komma ner i påsen. Det finns absorberande påsar som också har effekt på doften.
Det finns även doftspray som sprutas ut i den omgivande luften, flera av dessa är framtagna för att bryta ner luftmolekyler istället för att bara maskera doften.
Stomitub
Är en mjuk fixeringsgördel som används för att hålla påsen på plats och fixera den. Stomitub är gjord som en tub av mjukt material, där man drar på den som ett par trosor eller kalsonger. Gördeln/tuben döljer påsen och kan bäras under eller ovanpå underkläderna, den kan även ha en viss funktion för att minska ljud från stomin. Kan användas både dag och natt, vid fysisk aktivitet och intima situationer för att hålla påsen på plats.
Stödbälte/gördel
När du har en stomi främst kolostomi är du mer i riskzonen för att utveckla ett parastomalt bråck. Det har gjorts mycket forskning om att förebygga parastomala bråck, men det är inte helt klarlagt vad som är rätt metoder. Det som oftast rekommenderas är att du bör undvika tunga lyft ca 6-8 veckor efter operation. När du sen utövar din träning eller annan fysiskt aktivitet eller beroende på vad ditt arbete är, så kan det vara ett bra stöd att använda någon form av gördel/stödbälte. Att stärka sina bukmuskler och din muskelkorsett med rätt sorts anpassade övningar tror man ev kan vara rätt sätt att minska risken för bråck.
Det finns många företag som skapar stomipåsar och tillbehör som fungerar tillsammans med dem. Det beror på vilken produkt du använder, vad du är bekväm med och vad som finns tillgängligt i din region. Produkterna vi beskrivit är en bild av vad de flesta stomitillverkare erbjuder i stomitillbehör.
För mer information om vilka stomitillbehör som Axotan kan erbjuda, tryck här!