Stomioperation – vad det är och hur det går till

En stomioperation är ett livsförändrande ingrepp som kan väcka många frågor och känslor. Vad innebär det egentligen att få en stomi? Hur går operationen till, och vad kan man förvänta sig efteråt? I den här artikeln får du en tydlig och trygg genomgång – från orsaker till själva ingreppet.

Äldre kvinna med stomi och sitt barnbarn i ett kök – symbol för trygghet och livskvalitet efter stomioperation.

Vad är en stomioperation?

En stomioperation innebär att man vid en operation skapar en öppning genom bukväggen för att oftast avleda urin eller avföring där det sedan samlas upp av en påse på magen. Detta görs genom att en del av tarmen förs ut genom bukväggen, vrängs över sig själv så att det är insidan av tarmen som syns och sys sedan fast på huden.

Illustration som visar hur en stomioperation går till – en del av tarmen förs ut genom bukväggen och sys fast för att avleda avföring till en stomipåse.

Illustration: Jeanette Engqvist

Olika typer av stomi

Det finns flera typer av stomier, beroende på vilken del av tarmen som används och vad som ska avledas.

  • Kolostomi:
    • Sigmoideostomi: En öppning på sigmoideum, sista delen på tjocktarmen leds ut
    • Transversostomi: En öppning på transversum, den tvärgående tjocktarmen leds ut
  • Ileostomi: En öppning från tunntarmen oftast den sista delen på tunntarmen ileum leds ut
  • Urostomi: En öppning för att avleda urin, en frånkopplad del av tunntarmen används som utlopp där uretärerna kopplas till

Varför får man en stomi?

En stomi kan bli aktuell vid sjukdomar som tjocktarmscancer, ändtarmscancer, urinblåscancer, ulcerös kolit, Crohns sjukdom, medfödda missbildningar hos barn, vid skador och olyckor eller vid tillstånd som påverkar förmågan att kissa eller bajsa på vanligt sätt.

Vad händer före, under och efter operationen?

Vad händer inför operationen?

Innan operationen får du träffa kirurgen och narkosläkaren som förklarar ingreppet och sövningen. Du kan behöva göra vissa förberedelser som att sluta röka och dricka alkohol, samt äta och röra på dig för att minska risken för komplikationer. Du får också träffa en fysioterapeut som visar hur du ska ta dig i och ur sängen efter operationen samt vikten av att ta djupa andetag och att komma upp och röra sig så snabbt man kan efter operationen.

Sedan är det stomiterapeuten som kommer att informera dig om allt som rör stomin och hon kommer också att markera ut en lämplig plats där stomin/tarmen ska dras ut.

Hur går operationen till?

Operationen utförs under narkos och kan göras med öppen kirurgi eller titthålsteknik och eventuellt robotassisterad. Kirurgen gör ett snitt i bukväggen och för ut en del av tarmen genom öppningen, där en stomi skapas. Ett stomibandage placeras över tarmknoppen för att samla upp urinen eller avföringen.

Vad händer på sjukhuset?

Efter operationen övervakas du noggrant på sjukhuset. Du får hjälp att träna på att byta ditt stomibandage och även träna på att sköta din stomi. Under de första dagarna är stomin ofta svullen, men den krymper gradvis. När det är dags att gå hem får du recept på stomihjälpmedel och information om hur du får tag på dem eller så får du med dig hem bandage så att det räcker tills den bokade tiden för uppföljning på stomimottagningen.

Vanliga känslor efter operationen

Det är vanligt att känna oro, osäkerhet eller nedstämdhet efter en stomioperation. Många upplever det som en stor förändring. Det är helt normalt att ha blandade känslor när du anpassar dig till livet med stomi. Du är inte ensam – det finns både professionellt stöd och patientföreningar att vända sig till. Det är viktigt att prata med närstående och vårdpersonal om dina känslor. Du kan alltid vända dig till stomimottagningen med hur du känner.

Vad händer efter stomioperationen?

Innan du skrivs ut planeras uppföljning hos stomimottagningen. Du kommer att få regelbundna återbesök hos stomiterapeuten där får du fortsatt stöd, hjälp med att hitta rätt stomiprodukter och möjlighet att ställa frågor samt för att få råd och lära dig mer om hur du ska ta hand om stomin.

Du kan också få hjälp av hemtjänsten eller hemsjukvården om du har svårt att sköta stomin själv.

Artikel Skriven av Eva Bengtsson, Leg.Sjuksköterska/Stomiterapeut, Klinisk Expert Axotan AB

Relaterade inlägg

Lär dig mer! Läs våra andra inlägg om personers livssituationer och våra produkter och hur dessa kan hjälpa dig i din vardag.