Uppföljning efter din stomioperation

Att få en stomi är ett större kirurgiskt ingrepp, vilket innebär att du får stanna på sjukhuset en tid efter operationen. Under vårdtiden kommer du att hinna träna på att byta ditt stomibandage med hjälp och instruktion av avdelningspersonal och du kommer även att få råd och stöd av stomiterapeuten.

När du lämnar sjukhuset får du kontaktuppgifter samt ett inbokat återbesök till stomimottagningen. Detta brukar planeras in efter ca 7-20 dagar. Du kan alltid kontakta din stomimottagning för råd och stöd innan dess. Om du behöver hjälp med din stomi kan det ordnas via den kommunala hemtjänsten, men de allra flesta kan klara av skötseln av sin stomi på egen hand.

Du får antingen med dig eller får stomimaterial förskrivet på recept som räcker fram till det första återbesöket. Rutiner, kostnad och utbud för förskrivning av stomimaterial kan skilja sig åt mellan de olika regionerna i Sverige. Du kommer att få information om hur du får tillgång till dina produkter.

Du kommer troligen att få uppföljning på stomimottagningen med flera återbesök under det första året, enligt Nationella riktlinjer strävar man efter att uppnå ca fyra till fem besök på stomimottagningen under det första året. Men på grund av skiftande resurser och personaltillgång på olika sjukhus kan detta påverkas. Har eller får du problem utöver den normala återhämtningen så tillkommer givetvis besök efter behov.

Det är av största vikt att du vid problem med din stomi, huden vid stomin, bandaget, fysiska eller psykiska problem eller något annat som har att göra med din stomioperation tar kontakt och rådgör med den specialutbildade personalen på stomimottagningen.

Kom ihåg att du alltid kan kontakta din stomiterapeut för personlig rådgivning och stöd.

Den långsiktiga uppföljningen ser olika ut i landet, men oftast finns det möjlighet att nå din stomimottagning både via telefon, mail och eller 1177. Besök kan antingen erbjudas årligen som en kontroll eller så får man ett besök vid behov.

Det förekommer också att man lämnar ut den fortsatta uppföljningen till primärvården via din Vårdcentral.

Artikel Skriven av Eva Bengtsson, Leg.Sjuksköterska/Stomiterapeut, Klinisk Expert Axotan AB

Relaterade inlägg

Lär dig mer! Läs våra andra inlägg om personers livssituationer och våra produkter och hur dessa kan hjälpa dig i din vardag.