,

Stomipåsen blev en succè för Hans Inge

Helsingborgaren Hans Inge, 64 är numera pensionär efter att ha jobbat många år inom transport och shipping. Efter att ha upplevt några tuffa år 2018-2020, med flertalet operationer så lever han idag ett bra liv med en permanent kolostomi. Hans Inge drabbades av hjärtflimmer och behandlades då med blodförtunnande vilket gjorde att han började blöda…

En bild på Hans Inge med sin nedspolningsbara stomipåse Aurum Xtra

Helsingborgaren Hans Inge, 64 är numera pensionär efter att ha jobbat många år inom transport och shipping. Efter att ha upplevt några tuffa år 2018-2020, med flertalet operationer så lever han idag ett bra liv med en permanent kolostomi.

Hans Inge drabbades av hjärtflimmer och behandlades då med blodförtunnande vilket gjorde att han började blöda från ändtarmen, en koloskopi gjordes där man påträffade cancer. Hans Inge opererades i början av 2019 och en del av tarmen avlägsnades och en koppling gjordes mellan kolon och den allra nedersta delen av rektum, strax ovan analka-nalen. En tillfällig tunntarmsstomi blev följden som lades ner efter ett år i början av 2020. Efter nedläggningen var allt bra till en början men sen började det åter att blöda och situationen blev allt sämre. Detta ledde till sjukhusvård under en längre period och till att en permanent kolostomi lades upp under hösten 2020.

Vården rekommenderade det unika bandaget

Till en början så hade Hans Inge ett tvådelsbandage men hade ofta läckage samtidigt som han tyckte att bandaget stod ut lite för mycket från kroppen. Han testade efter detta också ett par endelsbandage men det var först efter att Hans Inge fått rekommenderat från sin stomimottagning i Helsingborg att prova påsen Aurum Xtra från Axotan som han hittade rätt bland alla bandage och har sedan dess inte använt någon annan stomipåse.

”Den stora fördelen är att man kan spola ner den, främst när man är borta men även när man är hemma och att man inte behöver ha kvar den i hemmet med risk att det luktar. Det som blev avgörande för min del var det breda storleksutbudet både i volym och färdigstansade hål” säger Hans Inge

Lever ett aktivt liv med sin stomipåse
Resor till varmare breddgrader, bad och golf är något som han tycker om och något som han fortsatt känner sig trygg i att göra. Hans Inge berättar att han idag lever det liv som han vill leva utan några inskränkningar. Stomipåsen läcker inte vilket Hans Inge tycker är det viktigaste.

”Jag känner mig säker med min stomipåse och kan utan bekymmer spela golf, resa och bada, stomipåsen lossnar inte. Flera av de andra påsarna jag provade, där fick jag läckage, och det är egentligen det allra viktigaste, att man känner säkerhet” tycker Hans Inge

Smidigt att byta påse
Den nedspolningsbara påsen har funnits tillgänglig för stomiopererade under många år och Aurum Xtra är den fjärde generationen. Hanteringen av en nedspolningsbar påse är lite annorlunda jämfört med alternativen som finns, men Hans Inge tycker att det går snabbt och enkelt att byta påse.

”Man tar av ytterpåsen från innerpåsen och tar därefter av innerpåsen från kroppen, slänger den i toaletten och spolar ner den. Sedan gör man precis som vanligt rent huden och stomin” säger han.

Hans Inge avlägsnar plattan från innerpåsen innan han spolar ner innerpåsen. Plattan slänger han sedan tillsammans med ytterpåsen och kompresserna, vilket är en av de möjligheter som finns med produkten.

Problemfri nedspolning
Till en början var Hans Inge orolig att orsaka stopp i toaletten i samband med nedspolningen av bandaget.

”Man är ju rädd att det ska bli stopp när man är husägare. Sen när man är utomlands så vet man ju att det inte är lika väldimensionerat, men jag har aldrig haft problem med att spola ner den” säger Hans Inge.

Triss i fördelar
Hans Inge rekommenderar andra med kolostomi att prova Aurum Xtra, då påsen har underlättat hans liv.
”Kort och gott så går den att spola ner, man slipper lägga stomipåsen i sopkärlet vilket minskar odören och kanske framförallt så sitter den säkert” avslutar Hans Inge.

Relaterade inlägg

Lär dig mer! Läs våra andra inlägg om personers livssituationer och våra produkter och hur dessa kan hjälpa dig i din vardag.