Lev livet fullt ut!

Att leva med stomi!

På denna sida har vi samlat nyttig information till dig med stomi eller till dig som anhörig till någon som har stomi. Här hittar du artiklar, vår AI – Robot, frågor & svar och videos.

leva med stomi

Axotan

Vi vill se personer med stomi leva livet fullt ut!

För oss på Axotan har fokus alltid varit att erbjuda de bästa innovationerna inom sår- och stomivård. Vårt breda och noga utprovade sortiment ger vårdpersonal möjlighet att erbjuda sina patienter bästa lösningen utifrån deras behov och förutsättningar. Vi vill att vården ska kunna hjälpa fler att känna sig trygga och leva obehindrat av sin stomi. Vetskapen att våra produkter gör stor skillnad ger en enorm tillfredställelse och inspirerar oss att fortsätta söka nya optimala lösningar tillsammans med våra samarbetspartners. Utöver produkter som gör skillnad lägger vi stor vikt vid att finnas här med snabb service, hjälp och information.

Över 30 års erfarenhet har gett oss stor kunskap som vi gärna delar med oss av. Under vår långa företagsresa har vi också lärt oss vikten av att lyssna. Vårdpersonal och personer med stomi som möter våra produkter varje dag, bidrar med ovärderlig information för hur vi tillsammans kan utveckla stomivården. Alla möten som bidrar till att personer med stomi kan leva livet fullt ut är viktiga möten för oss.

Produktinformation

Här hittar du all information som du behöver gällande våra produkter. Skrolla, läs och beställ varuprover.

Videomaterial

På vår Youtube sida så har vi samlat en hel del intressanta videos som berör våra produkter och stomi i allmänhet.

Artiklar

Gillar du att lära dig mer om stomi? Kanske genom inspirerande berättelser eller informativa artiklar?

Frågor & Svar


Hur kan jag ta hand om min hud runt stomin?

Att ta hand om huden runt din stomi är mycket viktigt för att undvika hudproblem och irritation. Ta bort din hudskyddsplatta/påse varsamt genom att börja med en kant och tryck sedan på huden samtidigt som du drar i påsen/plattan. Riv eller slit aldrig bort plattan! Man kan använda en lätt fuktad kompress till hjälp.
Du behöver inte oroa dig för att vatten eller tvål ska rinna in i eller skada din stomi när du duschar. Du väljer själv om påsen ska vara på eller av. Ett tips är dock att undvika oljebaserade och fuktgivande produkter eftersom dessa kan göra att hudskyddsplattan inte fäster så bra. Se till att huden är torr och ren innan du sätter på en ny påse.
En förutsättning för frisk och oskadad hud är att stomibandaget sitter bra och är utprovat för dig, din stomi och mage samt passar din hud så att det inte läcker. Har du problem med läckage, ta kontakt med din stomimottagning för hjälp.

Kan man träna efter en stomioperation?

Efter en stomioperation kan du gradvis återuppta fysisk aktivitet och träning. Kom ihåg att prata med din läkare eller stomiterapeut innan du börjar träna, speciellt om du inte var aktiv innan din operation eller om du har andra medicinska besvär.
Börja långsamt det kan ta lite tid för bukmusklerna att läka efter operationen, börja långsamt och träna i din egen takt. Träning ska vara roligt, så välj en aktivitet du tycker om och som passar din förmåga. Regelbunden träning motverkar risken för hjärtbesvär och stroke, och minskar andra riskfaktorer som högt blodtryck, högt kolesterolvärde, viktökning och diabetes. Träning kan även motverka stress samtidigt som du blir starkare och mer rörlig samt även göra att du snabbare kommer tillbaka till ditt vanliga liv efter operationen.
Tänk på att tömma påsen eller se till att den sitter ordentligt innan träning så känns det tryggare, du kan använda en gördel både som skydd och för att hålla påsen på plats. Alla stomipåsar är vattentäta så det går bra att även träna i vatten.
Om du vill utöva en idrott/sport där det är risk för slag eller stötar mot stomin, prata med din stomimottagning det finns stomiskydd och gördlar att förskriva som kan skydda stomin.
Det är viktigt att du tar det lugnt i början och ökar intensiteten efter hand, men tänk på att även extrema aktiviteter och sporter är möjliga, så prova dig fram och låt dig inte begränsas av din stomi.

Vad är en Stomiterapeut?

En stomiterapeut är en specialistutbildad sjuksköterska som arbetar tillsammans med kirurgen som opererar dig, samt övriga i teamet . De kan ge stöd och rådgivning samt prova ut ett passande stomibandage för att hjälpa dig i din nya livssituation. De ger också information om stomin, olika stomityper, hur en stomi ser ut och fungerar, eller hur livet kan förändras efter att man fått en stomi. De kan även hjälpa till med praktiska råd för dig som har stomi. De arbetar oftast på en stomimottagning som finns på alla sjukhus i Sverige som opererar stomier.

Jag har smärta vid samlag, stomiopererad?

Smärta kan inverka på den sexuella stimuleringen samt även omöjliggöra ett samlag och efter upprepade försök, kan oron inför smärta göra att både glädjen och spontaniteten i sexlivet försvinner. Det är viktigt att hitta en lösning på de smärtor du upplever. Prata med din stomiterapeut om smärtan och dina erfarenheter, där kan man vägleda dig och ev rådgöra men den som har opererat dig. Kvinnor kan få besvär med flytning och smärta vid samlag efter stomioperation främst om man har opererats i ändtarmen eller helt tagit bort denna. Även strålbehandling kan påverka. Om besvären kvarstår efter de första månaderna, kan läkaren som opererat remittera dig till en specialist för ytterligare utredning och behandling.

Finns det häftborttagning för att ta bort stomipåsen?

Ja, det finns både removeservetter och spray som kan användas för att lättare ta bort påsen om man har skadad eller känslig hud samt för att ta bort ev häftrester vid byte av stomibandage. Efter användning av dessa produkter bör du tvätta huden med vatten. Du kan få dessa produkter utskrivna från din stomimottagning om det finns behov för dessa.

Behöver jag en Remove – Häftborttagningsmedel när jag ska ta bort min stomipåse?

Du ska alltid ta bort stomibandaget försiktigt. Du ska aldrig riva eller snabbt rycka bort en häftplatta, eftersom det kan skada huden. Rengör huden med mjuka kompresser och ljummet vatten, undvik tvål eller andra lösningsmedel. Så, nej, du behöver inte någon specifik “remove” när du tar bort din stomipåse. Men det är viktigt att vara försiktig och metodisk för att undvika hudirritation.

Laddas

För nedladdning

Ileostomi

Kolostomi

Urostomi

Transversostomi

Senaste Artiklarna

Läs våra senaste artiklar

Vi hoppas att ni ska kunna hitta och ta del av ny information och att ni finner nöje i att läsa våra berättelser och artiklar.